دوست من، پیانو

دوست من، پیانو

آموخته های من از نوازندگی پیانو
دوست من، پیانو

دوست من، پیانو

آموخته های من از نوازندگی پیانو

HANON

سلام.


در مبحث گام شناسی، مرحله ی اول شناخت کلاویه هاست، که بتونیم نت ها رو روشون پیدا کنیم، که توضیحش بصورت مفصل انجام شد. مرحله ی بعدی، و قبل از اجرای گام ها بصورت عملی روی پیانو، نوبت تمرین دادن انگشتان دست هست که واسه اجرای گام ها آماده باشن.


دوستان عزیز، امروز کتابی رو میخوام خدمتتون معرفی کنم که در بین اهالی پیانو بسیار تا بسیار معروف هست، گاها وقتی میخوان راجبه سطحشون صحبت کنن، به انجام تمرین های این کتاب و تمام کردن کتاب رجوع میکنن!


این کتاب در 2 جلد طراحی و چاپ شده. جلد دوم کتاب برای سطح پیشرفته هست. مشخصات کتاب اول، که در اون 60 تمرین برای تقویت، سرعت، استقلال انگشتان بطور مساوی و برای هر دو دست و نرمش مچها طراحی شده، به شرح زیره:


نویسنده: س.ل. هانون
مترجه و حواشی: محمدرضا گرگین زاده

ناشر: سرود

تعداد صفحه: 115

شابک: 978-964-5842-24-4


به امید پرواز انگشتان دستاتون توی آسمونِ هنر...

شناخت کلید های پیانو، و نت های مربوط به آن ها

قبل از اینکه بخوام راجبه گام ها صحبت کنم، اجازه بدین یه نگاه کلی و سریع به کلید های پیانو داشته باشیم. از این طریق مفهوم 7 نتِ الفبای موسیقی رو هم دوره میکنیم.

 

وقتی میشینیم پشت یه پیانو، با همچین تصویری روبرو میشیم:



واسه دانلود عکس در حالت بزرگتر روی لینک زیر کلیک کنید:


Full Piano Keys


در نظر اول، واسه کسایی که آشنا نیستن با مفاهیم نت و ساختار پیانو، ممکنه فکر کنن که غیر ممکن هست که بتونن از این 88 تا کلید، و ارتباطشون با هم سر در بیارن. که خوب، اتفاقا کاملا بالعکس هست! خیلی هم راحته و اتقافا جذاب!


نظرتون رو به کلید های تیره ی روی عکس بالا جلب میکنم. اگه خوب دقت کنین، به ساختار زیر میرسین:



که شامل 7 تا کلید سفید و 5 تا کلید سیاه هست. این ساختار در عکس اولی 7 بار تکرار شده، که با دقت میتونین متوجه این امر بشین. اگه یه جمع و ضرب ساده انجام بدین خواهید دید که 7+5 برابر میشه با 12، که وقتی 12x7 بشه، میشه 84 تا کلید. 4 تا کلید باقیمونده هم از سمت چپ 3تا، و سمت راست یکی هست که با هم میشن کلا 88 تا.


حالا به تصویر زیر دقت کنین:



این تصویر، اسامی کلید ها رو یکی یکی واسمون مشخص میکنه. همونطور که میبینین، روی هر کلیدِ سفید، 2تا اسم نوشته شده، یکی با حروف تکی انگلیسی که از C شروع میشه و به B ختم میشه (از چپ به راست)، و نوع دوم اسم گذاری هم که از Do شروع میشه و به SI ختم میشه. اینا همون الفبای اصلی موسیقی هستن.


همونطور که میدونین دوستان، کلا 2 تا سیستم برای نامگذاری نت ها هست، اولین سیستم مربوط میشه به غرب، و دومیش هم برگرفته از آهنگسازان اروپایی در اوایل 1900 میلادی هست که در اروپا، و آسیا استفاده میشه.


تا اینجا، هر کسی که اندک آشنایی ای با الفبای موسیقی داشته باشه، دیگه مشکلی نخواهد داشت با کلید های پیانو، دیگه چه برسه به اساتیدی که در زمینه ی ساز خاصی فعالیت داشتن قبلا. اجازه بدین ادامه ی مفهوم نت و فاصله ها رو واگذار کنیم به بخش تئوری موسیقی.


وقتی که میخوایم گامِ خاصی رو روی کلید های پیانو، پیاده سازی کنیم، باید نت های مربوط به اون گام رو بدونیم. با فشار دادن کلید مربوطه به اون نت، گام رو میشه اجرا کرد. بعنوان مثال، ساده ترین گامی که معمولا بعنوان اولین گام ماژور آموزش میدن، گامِ C یا همون Do ماژور هست (در پست های بعدی مفصلا توضیح داده خواهد شد)، که تشکلیل شده از نت های: C,D,E,F,G,A,B,C. شما با فشار دادن این کلید ها، گامِ دو ماژور رو اجرا کردین.


در ادامه ی مطلب اسامی کلید ها در ناحیه های مختلف مربوط به کلید های پیانو توضیح داده شده، به همراه شکل نت مربوط به هر ناحیه، که واسه علاقه مندان بسیار تا بسیار مفید خواهد بود.


ادامه مطلب ...

آشنایی با مفهوم گام در موسیقی

با سلام خدمت دوستای خوبم.

 

مطلب جدیدی رو در وبلاگ آغاز کردم با نام گام شناسی. در این شاخه سعی میکنم مفاهیم گام (Scale) رو هرچه ساده تر و روان تر خدمت دوستان عزیز معرفی و تعریف کنم. امیدوارم مورد استفاده ی دوستان قرار بگیره.

 

بیشتر این مطالب برگرفته و ترجمه شده از سایت Piano Scales هست که خدمتتون ارائه می کنم.

 

برای هر کسی که سعی در شناخت و اجرای قطعات مختلف بر روی آلات موسیقی رو داره، یا میخواد کار آهنگ سازی رو انجام بده، داشتن علم کافی در مورد گام ها میشه گفت ضروری هست. تئوری ای که در پس زمینه ی مفاهیم گام هست، ما رو در فهم مفاهیم دیگه ای مثل آکورد (Chord) راهنمایی می کنه.

 

بصورت کلی در هر گام، نت هایی معرفی می شن که با هم ارتباط موسیقایی دارن و با هم (بصورت آکورد) و یا پس از هم اجرا میشن. از اونجا که هر قطعه ی موسیقی در گام خاصی ساخته و اجرا میشه، شناخت گام ها میتونه در اجرای قطعات یاریگر ما باشه، و حتی در صورتی که وسط اجرا نت ها یادمون رفت، اگه گام رو بدونیم چی هست، میتونیم با کمی خوش ذوقی جون سالم به در ببریم!!

 

در این قسمت از یادگیری پیانو، ممکنه فکر کنیم که گام ها قوانین سختِ دست و پا گیری هستن که اجازه ی خود نمایی رو به شما نمیدن، و محدود میکنن شما رو. یا شیوه ی یادگیری گام ها گونه ای باشه که خسته کننده بنظر بیان و بخوایم از زیر بار یادگیریشون شونه خالی کنیم! اما حقیقت این هست که شناخت گام ها، پیش زمینه و پایه ی مفاهیم موسیقیِ ما و تمرین های ماست.

 

گام ها مختلف هستن، و ممکنه این سوال برای شما پیش بیاد که روی کدوم یکی و برای چه هدفی باید بیشتر تمرکز صورت بگیره که پیشرفت ما در اجرای قطعات و فهمشون بیشتر و سریعتر باشه؟ در جواب باید گفت که: این مسئله به سبکِ موسیقی ای بستگی داره که شما علاقه مند هستین در اون پیشرفت کنین و یا کار کنین

 

بصورت کلی گام ها 4 دسته هستن:

  1. ماژور (Major)
  2. مینور (minor)
  3. پِنتاتونیک (Pentatonic)
  4. modal

یادگیری گام های ماژور به دو دلیل مهم و میشه گفت حیاتی هست: اول اینکه بصورت بسیار گسترده ای از این گام ها استفاده شده و میشه، و دوم اینکه جزو مفاهیم بنیادی در فهم کلید هست، که به تفصیل خدمتتون توضیح خواهم داد.

گام های مینور 3 دسته هستن: نچرال (natural)، هارمونیک (harmonic) و ملودیک (melodic) که شما نباید نگران یادگیریشون باشین. این سه نوع مختلف گام های مینور در تعدادی از نت ها با هم تفاوت دارن که به شما امکان آزادی عمل مختلفی رو میدن.

گامهای Pentatonic هم به صورت گسترده در موسیقی پاپ، راک و بلوز مورد استفاده قرار می گیرن که در دو نوع ماژور و مینور هستن. 

در نهایت گام های modal که 7 نوع مختلف اند که به تفسیر راجبشون صحبت خواهیم کرد.

 

در نوشته های بعدی، به ترتیب یکی یکی گام ها رو بررسی میکنیم، و فایل هایی رو که آماده کردم واستون روی وبلاگ قرار میدم تا بتونین از اونها استفاده کنین.

 

حق یارتون...

 


مباحث مرتبط:

شکل گیری گام ماژور، دیز دار (1)، Circle of Fifth

شکل گیری گام ماژور، دیز دار (2)، Circle of Fifth